Deze gerechten mag je niet missen als je in Thailand bent

Thailand staat bekend om zijn heerlijke keuken, maar het heeft veel meer te bieden dan groene curry, pad thai en pineapple fried rice. Hieronder de gerechten waarvan ik vind dat je ze niet mag missen als je in Thailand bent.

Gegrilde sticky rice
Ze koken de rijst en maken daar rijstburgers van. De rijstburgers worden gegrild boven de barbecue en ondertussen ingesmeerd met geklutst ei. Een heel simpel gerecht maar door de grillsmaak aan de rijst is het een heerlijke snack of bijgerecht.

Khao nom kok (kokos poffertjes)
Verbaast ben ik als ik een poffertjeskraam zie. Dat is toch typisch Nederlands? De mix die ze gebruiken is iets dunner en er komt een heerlijke zoete kokosgeur vanaf. Die moet ik natuurlijk proberen. Ze zijn krokant van buiten en heerlijk zacht en romig van binnen. Echt een perfect toetje en heel anders dan de poffertjes in Nederland. Later probeer ik ze ook met een vulling van bosui en mais. Maar de naturel blijven toch mijn favoriet.

Gefrituurde bananenbloemen
Deze mochten we zelf maken tijdens een kookworkshop in Khao sok. De bloem van de banaan snijd je fijn en doe je daarna door een soort beignetsbeslag, waarna je het in de hete olie doet. Het is heerlijk met een beetje chilisaus. Ze maken deze gefrituurde groenten niet alleen met bananenbloemen, maar soms ook met zoete aardappel, pompoen of sperziebonen

Gegrilde kippenharten
De foodmarkten in Thailand zijn de perfecte plek om wat nieuwe dingen uit te proberen. Orgaanvlees is er daar één van. Hier in Thailand wordt het een stuk meer gegeten dan in Nederland. Zo zijn ze hier niet vies van longen, maag, hart en lever. Niet alles vind ik even lekker, maar de kippenhartjes vond ik wel erg lekker. Een spiesje met gegrilde kippenhartjes kost niet meer dan 50 cent dus daarvoor hoef je het niet te laten.

Massaman curry
Een milde curry die me heel erg aan de herfst doet denken door de kruiden die er in zitten. Er wordt vaak kaneel, steranijs, nootmuskaat en komijn in gebruikt. Een heerlijk curry om in Nederland tijdens de koude winterdagen te eten.

Durian
Durian heeft nogal een heftige geur en is daarom ook verboden om mee te nemen naar de hotelkamer of in het openbaar vervoer. De kans dat je ze in Europa tegenkomt is daarom heel klein. Wil je het een keer proberen doe dat dan als je in Thailand bent. De smaak van de Durian lijkt gelukkig niet op zijn geur en is een beetje romig, puddingachtig van binnen en een beetje stevig van buiten.

Mango sticky rice met kokosijs
De gewone mango sticky rice is al heerlijk, maar met kokosijs is het helemaal het einde. Je komt het niet zo heel vaak tegen meestal is het alleen mango sticky rice, toch vind je in Bangkok op de grote markten zoals de trainmarket wel een kraampje waar ze de mango sticky rice met kokosijs verkopen.

%d bloggers liken dit: