Koffiecarpaccio met rode bieten, frambozenuitjes, crème fraîche en knoflook croutons

Een heerlijk voorgerechtje om met Kerst te serveren: een licht gerookte koffiecarpaccio met gemarineerde uitjes en crème fraîche.

4 personen

Ingrediënten
600 gram ossenhaas*
1 grote gekookte rode biet
100 gram crème fraîche
een takje venkel

Frambozenuitjes
1 kleine rode ui
1 el frambozenjam
3 el balsamicoazijn

rub
1 el (colorozo) zout
1 el suiker
1 el gemalen koffie
½ tl gerookte paprikapoeder
½ tl knoflookpoeder
½ tl gemalen zwarte peper

Croutons
1 dikke plak brood
1 el roomboter
½ tl knoflookpoeder
½ tl zout

*of een ander mooi stuk rundvlees. Een gelijkmatig stuk kogelbiefstuk of een mooie achtermuis.

Meng de ingrediënten van de rub. Smeer de ossenhaas ermee in en laat de kruiden 4 dagen intrekken in de koelkast.

Snijd de rode ui in dunne ringen. Maak een mooie gladde marinade van de frambozenjam en de balsamicoazijn door het te verhitten in een klein pannetje. Draai het vuur uit zodra de marinade aan de kook is gebracht en voeg de uien toe. Zorg dat de uitringen onder het vocht staan. Laat de uitringen afkoelen voor je ze gaat gebruiken.

Zet de Big Green EGG aan. De schuif onder mag bijna helemaal open en de schuif boven bijna dicht. Doe het grillrooster in de barbecue. Zorg dat de barbecue op een temperatuur van 200 graden komt.

Net voordat je het stuk ossenhaas op de barbecue doet, gooi je nog een handje rooksnippers op het vuur. Grill het stuk ossenhaas kort op de barbecue tot hij mooi bruin is van buiten. Haal hem van de barbecue voor hij een kerntemperatuur van 20 graden heeft bereikt. Als hij hier overheen gaat wordt hij namelijk te gaar. Laat de ossenhaas afkoelen en vries hem daarna lichtjes aan, zodat hij stevig genoeg wordt om te snijden.

Snijd het dikke plak brood voor de croutons in blokjes. Verwarm de boter in een koekenpan op het vuur en bak de croutons tot ze mooi goudbruin zijn, voeg op het laatste moment het zout en de knoflookpoeder toe.

Snijd de rode biet in kleine blokjes. Doe de crème fraîche in een spuitzak.

Snijd de ossenhaas in dunne plakjes en verdeel de plakjes over de vier borden. Verdeel ook de rode biet, de frambozenuitjes en de croutons. Spuit met je spuitzak zeven kleine toefjes crème fraîche op alle borden en verdeel kleine stukjes venkel over de crème fraîche.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s