Beste Barbecue Bierribs

Bier en spareribs is een heerlijke combinatie. ’s Avond heerlijk bij de barbecue rustig een biertje drinken terwijl je wacht tot je spareribs klaar zijn. Als spareribs en bier een goede smaakcombinatie is, waarom zouden spareribs met een biermarinade dan niet een goeie combinatie zijn?

Ik heb gekozen voor Affligem dubbel. Een kruidig en krachtig biertje die veel smaak aan de spareribs geeft.

Ingrediënten
2 loin ribs (vraag de slager)

Pekel
3 flesjes Affligem dubbel ( 900 ml)
60 gram slagerszout (colorozo zout)

Dry rub
2 el lichtbruine basterdsuiker
1 mespuntje gerookte paprika poeder
1 el knoflookpoeder
1 el ui poeder
1 tl gemalen venkelzaad
1 tl korianderzaad
1 tl komijnzaad

Biersiroop
1 flesje Affligem dubbel (300 ml)
150 gram suiker

Barbecue biersaus
250 gram cherry tomaten gehalveerd
1 fijngesneden teen knoflook
1 gesnipperde ui
70 gram ketchup
90 gram biersiroop
50 gram worcestersaus
2 el citroensap

De voorbereiding van dit recept begint drie dagen voor je de spareribs gaat eten.

Om de spareribs te pekelen leg je de loin ribs in een grote schaal en strooi het (slagers)zout eroverheen. Giet daarna het bier erover. De loin ribs moeten onder het vocht staan. Dek de schaal af met folie en laat ze éé nacht pekelen in de koelkast.

De volgende dag haal je de loin ribs uit de pekel en leg je ze op een grote schaal. Laat een half uur drogen. Ondertussen meng je de kruiden voor de rub. Smeer de loin ribs in met de rub. Dek ze weer af met folie en laat de kruiden voor een nacht intrekken.

Voor de biersiroop doe je het bier in een pannetje samen met de suiker. Dit laat je inkoken tot het een dikke stroop is.

Fruit ondertussen de ui en de knoflook. Zodra de uien glazig zijn kunnen je de rest van de ingrediënten erbij doen. Laat het zachtjes sudderen tot de cherry tomaten helemaal zacht zijn. Doe de saus in de keukenmachine en draai het tot een gladde saus.

De dag is eindelijk aangebroken dat de spareribs op de barbecue mogen. Breng de barbecue naar een temperatuur van 110 graden met de confEGGtor ertussen. De spareribs gaan er nu eerst voor een uur op. Na het uur pak je ze in met aluminiumfolie en laat ze nu nog anderhalf uur op de barbecue liggen. Daarna pak je ze uit en smeer je ze in met de barbecuebiersaus. Leg ze nog een half uur op de barbecue.

Dan zijn ze klaar om opgegeten te worden. Misschien nog wat extra barbecue biersaus, lekkere gepofte aardappels en coleslaw erbij en de maaltijd is compleet. Zeker de moeite waar om een keer te maken.

6 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Peter schreef:

    Hoi. Even een vraagje. Hoelang moet ik ze nu pekelen. Eerst staat er na een nacht en daarna na twee dagen.

    Like

    1. Josja Haagsma schreef:

      Dat klopt, je laat ze twee nachten in het pekelvocht liggen. Daarna haal je ze daaruit, laat je ze drogen en smeer je ze in met een rub. Die rub laat je daarna nog een nacht intrekken. Het hele proces voor het bakken duurt dus 3 dagen

      Like

  2. Peter Veldman schreef:

    Hoi Josja,

    Wat een gaaf recept! Ik ga me er dit weekend aan wagen. Was alleen even benieuwd, kun je ook een alternatief gebruiken voor het slagerszout? Kan het wat lastig vinden..

    Groet,
    Peter

    Like

    1. Josja Haagsma schreef:

      Dankjewel, slagerszout kun je vaak wel online kopen en als dat niet lukt je slager vragen. Maar je kunt het ook prima vervangen door keukenzout.

      Like

      1. Peter Veldman schreef:

        Thanks voor je snelle reactie, ik zal mn slager eens even vragen 👍🏻

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s