Pasteis de nata met limoncello en tijm

Deze heerlijke pasteis de nata at ik voor het eerst toen we op vakantie in Lissabon waren. Heerlijke simpele bladerdeegcupjes gevuld met custard. We hebben er vandaag een frisse variant op gemaakt met limoncello en citroentijm. Heerlijk om in de zomer te serveren als toetje of bij de koffie.

Ingrediënten
1 rol bladerdeeg van tante fanny
250 ml volle melk
20 gram boter + wat boter voor het invetten van de muffinvorm
de schil van 2 citroenen
20 gram patentbloem
20 gram maïzena
225 gram fijne kristalsuiker
75 ml limoncello
2 eidooiers
5 gram fijn gesneden (citroen)tijm

Smelt de boter voor het invetten van de muffinvorm en smeer de muffinvorm daadwerkelijk in.

Rol het bladerdeeg uit, verdeel de helft van de tijm over het bladerdeeg en rol het bladerdeeg weer op. Snijd de rol in twaalven en druk het deeg in de muffinvormpjes. Zet ze daarna in de koelkast

Doe voor de custard 150ml melk, de schil van 1 citroen en 10 gram boter in een pan en breng het langzaam aan de kook. Haal daarna de citroenschillen uit de melk.

Doe de overige melk, maïzena en patentbloem in een pannetje en meng het tot er geen klontjes meer in zitten.

Doe de warme melk bij de koude melk en breng het voorzichtig aan de kook. Laat het zachtjes pruttelen. Roer als laatste de rest van de boter door de custard. Haal het van het vuur en laat het afgedekt staan terwijl je karamelsiroop maakt.

Doe voor de siroop de suiker, de schil van de tweede citroen en de limoncello in een steelpannetje. Breng het voorzichtig aan de kook tot het mooi lichtbruin is. Roer niet in het pannetje maar beweeg het voorzichtig als dat nodig is.

Schenk de helft van de siroop bij de custard en klop de eierdooiers er door.

Verwarm de oven voor op 250 graden. Of de Big Green EGG op 200 graden.

Vul de muffinvormpjes met custard en bak de vormpjes af tot ze mooi bruin zijn van boven. Dit duurt ongeveer 10 minuten. In de BBQ zal dit iets langer duren en zal hij niet zo donker worden van de bovenkant. Als je hem graag donker wil hebben kun je er ook voor kiezen om hem eerst in de oven te doen tot hij goudbruin is en daarna nog kort in de BBQ voor de lichte rooksmaak.

Smeer ze daarna in met de overgebleven karamelsiroop. Strooi de overgebleven citroentijm over de pasteis de nata voor je ze uitserveert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s